Scheiden

Scheiden

Wanneer echtparen veelvuldig ruzie hebben en/of de verbinding niet meer gevoeld wordt, lijkt scheiden de uiteindelijke oplossing te zijn. Dat doe je niet zomaar. Zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn. Echtparen die willen scheiden wil ik uitnodigen om in een aantal consulten te onderzoeken of dit de enige optie is. Wanneer blijkt dat scheiden onafwendbaar is, is het belangrijk om met elkaar een omgangsvorm te creëren om dit proces in rust te kunnen laten verlopen. Hierin zal ik jullie ondersteunen, zodat een “vechtscheiding” voorkomen kan worden.

Indien nodig kan ik betrokken kinderen de gelegenheid bieden om in therapie de scheiding van hun ouders te verwerken.

Verslaving in de relatie

Problemen met een verslaving, kunnen ook een reden zijn om, na een lange intensieve tijd (strijd), te gaan scheiden. De verslaving  staat dan als het ware als een nieuwe partner tussen jullie in. Naasten van verslaafden worden vaak meegezogen in het gedrag van de verslaafde, zonder dat ze het zelf beseffen. Vaak geven zij zichzelf de schuld als het allemaal niet lukt. Het resultaat is een relatie waarbij ook het leven van de niet-verslaafde volledig bepaald wordt door de verslaving van de ander.

Vanuit mijn ervaring als systeemtherapeut in de verslavingszorg, kan ik u in een aantal gesprekken  inzicht geven in de dynamiek die zich in uw relatie heeft ontwikkeld en samen kunnen we eraan werken de verslaving op een andere wijze in te kaderen. Behandeling is dan wel op zijn plaats. Indien nodig, zal ik een gericht advies geven over een vervolgbehandeling.

Artikel Karin Leenards in LEF magazine nr. 4

Meest recente berichten